“Tu ai? N-ai!”

10:43 Toyist Hribso 2 Comments


Motto:
"Ismail este compus din ochi, favoriți și rochie și se gaseste astăzi cu foarte mare greutate." (Urmuz - Ismail și Turnavitu)

Bucureștiul anilor 30

Avangarda românească nu a avut o viață ușoară. Poeții, pictorii și sculptorii moderni au căzut deseori pradă campaniilor oficiale și mulți au ales calea exilului. Opinia publică era modelată de trusturi de presă ca cel al ziarului UNIVERSUL, un mamut cu numeroase publicații. Trustul edita anual și un almanah. Pe cel pe care vi-l descriu l-am răsfoit într-un anticariat în urmă cu vreo zece ani, iar conținutul șocant mi-a rămas întintipărit în minte.

Publicația punea la zid o serie de artiști al căror nume era pe-atunci necunoscut. Ei făceau artă modernă, un joc menit să fisureze granitul oficial, rămas la nivelul Renașterii ori al antichității grecești. Noii veniți își notau visele, sondau subconstientul, explorau continente noi.

Pentru cei de la UNIVERSUL experientele căpătau aura unor lovituri de stat, un complot pus la cale de bolșevismul invadator. Erau privite cu suspiciune creațiile unui necunoscut, Tudor Arghezi, un poet tânăr și pus pe întors lumea pe dos ori scrierile ciudate, ivite de sub pana unui modest avocat care se iscălea Urmuz. O lucrare în piatră intitulată Vrăjitoarea era supusă oprobiului public. Autorul era un oarecare... H. (sic!) Brâncuși. Redactorii UNIVERSULUI nu s-au obosit nici măcar să-i treacă numele corect. Însă șocul nu se oprește aici: cireașa de pe tort e un articol care se lăfăie pe prima pagină a almanahului, semnat de însuși... Nicolae Iorga. Articolul infierează cu vehemență arta decadentă și nocivă, stricătoare de minți și de suflet românesc.


Urmuz, portret de Marcel Iancu

Credeți însă că polița a rămas neplătită? În 1931 un grup de autori puși pe fapte mari - Aurel Baranga, Gherasim Luca, Paul Păun şi Jules Perahim - scot o revistă ce poartă numele eternului și simpaticului organ masculin. Revista are o apariție scurtă - doar un număr - dar meteorică.

Revista P**Ă, organ de avangardă

Nicolae Iorga primeste un număr cu mențiunea “Tu ai? N-ai!” iar vajnicii editori ajung în instanță. Deh, de-ale tinereții valuri!

2 comentarii:

 1. Haha, salut !
  Mi-ai amintit de binecunoscuta revista...
  Merci pentru ca mi-ai facut cunoscute coordonatele tale, observ indeletniciri interesante, am sa mai vin p-aici.
  Sanatate si spor !

  RăspundețiȘtergere
 2. *Daca tu ai fost cel care...
  Oricum, foarte interesant concept, acum am reusit sa citesc ceva mai mult.

  RăspundețiȘtergere