Expoziția de la Arsenal

08:25 Toyist Hribso 2 Comments

Lacul și lebăda

De-alungul timpului arta a fost confundată cu imaginile edulcorate ale unor lacuri cu lebede și nuferi, vaze cu flori ori subiecte grele, sforăitoare, gasite prin cărțil de mitologie. Indexul era plin cu refuzați, artiști de care saloanele oficiale nici nu voiau sa audă. Aceștia își formaseră bisericuța lor și expuneau pe unde apucau.

Sufragete

 Expoziția de la Arsenalul Militar

 Anul 1913. O Americă rigidă și conservatoare va lua contact pentru prima dată cu o grup ciudat de artiști europeni total necunoscuți. Printre ei și un sculptor român, un oarecare Constantin Brâncuși.  O asociație obscură a pictorilor și sculptorilor moderni americani organizează în hala unui arsenal militar din New York o expoziție care va șoca îl va scandaliza pe bătrânul Unchi Sam. Afișul cuprinde nume a căror rezonanță e de netăgăduit astăzi (Cezanne, Ingres, Lautrec) dar care atunci nu trezeu nici un interes.

Constantin Brâncuși pe afișul expoziției de la Arsenal

Românul nostru - el însuși alungat din propria țară - va expune câteva lucrări care vor produce o impresie puternică tinerilor artiști americani. Entuziasmul lor nu s-a stins nici astăzi; generații de artiști (Frank Stella, Andy Warholl, Claes Oldenburg) recunosc ca datorează totul acestui meteorit apărut brusc pe cerul american.

Domnișoara Pogany în Expoziția de la Arsenal (1913)


2 comentarii:

  1. stii ca un roman a sesizat asemnarea perfecta a tuturor personajelor extraterestre din filmele americane cu domnisoara pogany? si chiar i s-a sugerat o idee primului ministru roman cum ca s-ar putea face bani frumosi din asta, dandu-i in judecata pe americani...nu cred ca a facut nimeni asa ceva, insa zic ca sansele de reusita ar fi fost mari. nu mai departe, cazul acelei femei din state, care acum cativa ani, a dat in judecata mcdonalds-ul atunci cand s-a oparit cu cafeaua si a castigat! (a cumparat cafea, s-a urcat cu ea in masina, a pus paharul intre picioare si acesta s-a varsat...dar cred ca stii povestea - nu vad ce vina a avut fast food-ul ca ea nu si-a pus paharul unde trebuie :))

    cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Se povesteste ca la vamă cateva din sculpturile lui Brâncuşi ar fi fost cercetate sa nu ascunda... stupefiante! :) Atât de ciudate păreau.

    RăspundețiȘtergere