La inceput...

18:24 Toyist Hribso 0 Comments


Probabil ca n-ati auzit inca de toyism, insa cu siguranta ca ati auzit de impresionism. Ori de cubism. Dadaism. Ori de miscarea Pop Art, in frunte cu Andy Warhol, pictorul conservelor de supa si al imaginilor cu Marilyn Monroe.

Toyismul este ceva asemanator. Este un curent al artelor plastice, cu ramificatii in sculptura, design, decoratiuni interioare, sticlarie, orfevrerie. Foarte modern, foarte electric, asemanator oarecum cu graffiti-ul strazilor ori cu energia picturilor Pop Art, toyismul este un curent tanar, desi si-a aniversat pe 5 septembrie 20 de ani de existenta.

Subiectele unei picturi toyiste sunt legate strans de lumea actuala: reciclare, energie alternativa, politic, sexualitate.

La origine termenul provine din englezescul jucarie (toy), pictura toyista folosind linii clare, culori electrice si puncte, un element esential al stilului toyist.

 Toyist Dejo - Arca de Aur, o alegorie a figurilor proeminente ale picturii moderne: Van Gogh, Matisse, Picasso, Salvador Dali

Blogul de fata e jurnalul unui pictor bucurestean, care a avut sansa sa intre intr-unul din cele mai interesante, mai exclusiviste si mai fascinante curente artistice: toyismul. Aventura incepe acum, cu decorarea hotelului Ten Cate (Emmen, Olanda), o cladire imbracata in cel mai pur spirit toyist. Fatada, camere tematice, holuri acoperite cu picturi toyiste, o combinatie inedita intre un hotel si un muzeu de arta moderna.

Sase teme in sase camere diferite:
  • Arca de Aur (arca pictorilor si sculptorilor moderni)
  • Secretele marilor
  • Savana
  • Muzica si film
  • Spiritualitate
  • Carnaval

0 comentarii: