Moeder - manifestul toyist

11:22 Toyist Hribso 0 Comments

Manifestul toyist este secret. Un lucru nu in totalitate original. Manifestul suprarealistilor avea acelasi statut. Cand miscarea s-a dizolvat - Dali a pus umarul cu succes - manifestul a devenit public.

Manifestul toyist este intitulat Moeder (Mother). In principal arta toyista este Mama noastra, iar creatiile noastre sunt copii ei. O introducere anecdotica dar adevarata. 80% din creatia noastra apartine rigorilor toyiste, restul de 20% reprezinta propriul nostru aport. E ca in viata. Nu suntem atat de diferit pe cat credem, iar cand intelegem acest lucru relatiile interumane devin mai usoare.Avem reguli stricte, dar consideram ca regulile sunt cele care ne fac viata mai frumoasa.

Ganditi-va la fotbal, tenis sau baschet. Regulamentele ocupa capitole intregi. Ori, cu atatea ingradiri, ar insemna ca o partida de fotbal sau baschet sa fie extrem de plictisitoare. Dar nu este. Paradoxal, cu cat regulie devin mai clare cu atat e mai multa distractie. Lipsa jaloanelor, liberatatea totala, senzatia gretoasa ca fiecare face ce-l taie capul - si pe la noi prin patrie cam toata lumea face ce o taie capul - strica toata distractie. Nu poti dansa intr-o camera cufundata in intuneric. Te lovesti de toti peretii. Omul e facut pentru claritate, pentru scop. E facut sa interactioneze cu semenii sai. Asta nu exclude originalitatea. Poti fi un fotbalist foarte bun, adulat de mii de fani. Dar trebuie sa indeplinesti o conditie: sa faci parte dintr-o echipa. Colectivitatea nu exclude individualitatea. Ba mai mult, o potenteaza. Ca toyist am inteles acest mecanism.

Suntem ca o echipa de fotbal. Ca o echipa artistica de fotbal Nu e grozav?

0 comentarii: